Манастир Хопово


hopovo_15.JPG


МАНАСТИР НОВО ХОПОВО, са црквом св. Николе по својој архитектонској вредности представља најзначајнију сакралну грађевину своје епохе на овим просторима. Први писани помен манастира је из 1451. године. Садашња црква подигнута је 1575-1576. године, а звоник са малом капелом на спрату посвећеној св. Стефану, озидан је 1751-1758. године.

Зграде манастирских конака настајале су постепено од 1728. до 1771. године, чиме је црква окружена са све четири стране. Хоповско фреско сликарство једно је од најзначајнијих на балканском уметничком подручју. Иконе на иконостасу радио је најзначајнији српски барокни сликар Теодор Крачун.

Манастир је познат по својој монументалној архитектури, фреско-декорацији, културно-просветној и исто-ријској улози.Током 17. века урађена је фреско-декорација унутрашњих зидова.У то време значајне су и врло честе везе изме манастира Хопова и Русије, као и Свете горе. Приликом повлачења Турци су 1688. године спалили цркву, али је она већ идуће године обновљена.

Стефан Герлах, протестански проповедник забележио је између 1753. и 1578. године, да Срби у Београду немајући школе, долазе у Хопово да уче читање и писање. Од обнављања Пећке патријашије 1554. године Хопово је друга резиденција београдско-сремског митрополита.С тога су сремску епархију у 18. веку називали и хоповска епархија.Још у 16. веку овде су пренете мошти светог Теодора Тирона. Почетком 18. века у Хопову делује сликарска школа коју су водили Арсеније Зограф и Нил.Од 1. јула 1757. до 1. новембра 1760. године у њему је боравио Димитрије Обрадовић, који се овде замонашио и добио име Доситеј.

Манастир са богатом библиотеком и ризницом посебно је страдао током Другог светског рата.Радови на рестаурацији цркве почели су 1949. године.Озбиљнији радови на ада-птацији манастира извршени су у периоду од 1952. до 1962. године.Међутим, тек програмом адаптације и рестаурације фрушкогорских манастира Покрајински завод за заштиту споменика културе је током 1987-88. године извео је неопходне радове на адаптацији и рестаурацији манастира Ново Хопово.Године 1998. изграђен је нови звоник, чиме је у знатној мери овом манастиру враћен некадашњи сјај.


Фото:


Мапа: