БАЊА ВРДНИК

ВРДНИЧКА КУЛА

Усамљена кула одолела је времену и људима...

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ...

МАНАСТИРИ

...чине специфичну културно-историјску целину српске барокне уметности...

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ...

ГДЕ ОДСЕСТИ

Хотели, апартмани, куће за одмор, конаци...

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ...

ФРУШКА ГОРА

Предивна планина смештена у срцу војвађанске равнице...

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ...

ГДЕ ЈЕСТИ

Ресторани, винске куће, пицерије, кафане...

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ...

ВИНАРИЈЕ

Фрушка Гора је подручје италијанског ризлинга, по некима чак и његова прадомовина...

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ...

Бостанијада - Ривица


18 Jan
2015
Иако је дошла из жарке Африке лубеница се одомаћила на овим просторима и временом на неки начин постала заштитни знак подфрушкогорског села Ривице.

bostanijada.jpg

Њен сладак и сочан плод посебно је привлачан за децу, али му ни старији нису одолели. Добри познаваоци лубенице тврде да она има и лековито дејство.У намери да подспеши и унапреди производњу бостана и ову средину учини привлачном за туристе и путнике намернике Месна заједница Ривица је 1995. године организовала Прве дане бостана. Поред Месне заједнице Ривица која је домаћин приредбе, у организацију ове манифестације укључена је Скупштина општине Ириг и Туристичка организација општине Ириг. Од тада сваке године ова туристичкопривредна и култрна манифестација одржава се у Ривици почетком августа. Од 1997. године манифестација је увршћена у Календар приредби Туристичке организације Србије и Министарства за културу Србије.

Иако замишљена као туристичкопривредна и културна манифестација Дани бостана у Ривици имају и едукативни карактер. Тако се у оквиру програма одржавају предавања и стручна усавршавања, а све у циљу унапређења производње бостана и других повртарских култура.

Свакако најатрактивнији је такмичарски део програма у коме се врши избор најбољег произвођача бостана и најтеже лубенице. Значајан део манифестације посећен је етнографији. Очување обичаја бостанxија, приказ дечијих игара из Срема и неговање духовне културе само су део оног што се   може   видети на    овој   манифестацији. Наравно ту је и презентација народног кулинарства која се првенствено огледа у припремању бостанџијског бећарпарикаша и најбољих домаћих колача. Да би све изгледало као некада када се бостан морао чувати од птица али и “лопова” праве се колибе и страшила, али и такмичи у брзом руковању бичем. У циљу афирмације манифестације у програм се укључују и деца својим литерарним и ликовним радовима, али и израдом најбољег сувенира.