БАЊА ВРДНИК

ВРДНИЧКА КУЛА

Усамљена кула одолела је времену и људима...

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ...

МАНАСТИРИ

...чине специфичну културно-историјску целину српске барокне уметности...

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ...

ГДЕ ОДСЕСТИ

Хотели, апартмани, куће за одмор, конаци...

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ...

ФРУШКА ГОРА

Предивна планина смештена у срцу војвађанске равнице...

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ...

ГДЕ ЈЕСТИ

Ресторани, винске куће, пицерије, кафане...

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ...

ВИНАРИЈЕ

Фрушка Гора је подручје италијанског ризлинга, по некима чак и његова прадомовина...

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ...

Видовдански сабор - Врдник


18 Jan
2015
Једна од најважнијих година за Врдник и врдничку Раваницу је 1697. година, када у овај опустели и порушени манастир долази кир Димитрије са својим калуĂ°ерима из Сент Андреје...

sabor_vrdnik.jpg

 и са собом доноси мошти кнеза Лазара, заједно са покровом на коме је прва српска песникиња Јефимија извезла Похвалу кнезу Лазару. Од тада па све до данас Врдник слави Видовдан као своју славу, у знак сећања на Божијег угодника светог великомученика кнеза Лазара.

Желећи да сачува традицију, споји прошлос са будућношћу Друштво Врдничана ,,Видовдан'' и Савет Месне заједнице Врдник организовали су Видовдански сабор, настојећи да на тај начин у складу са Правилима и циљевима Друштва Врдничана окупе све они који воле Врдник и осећају се Врдничанима. Први Видовдански сабор у Врднику одржан је 28. јуна 2003. године.

Туристичко-културна манифестација Видовдански сабор у Врднику има за циљ да допринесе очувању традиције, те материјалних и духовних вредности Врдника. У току манифестације посебна пажња посвећује се неговању традиције народних обичаја и веровања, као и презентовању народног посног кулинарства, народних ношњи, рукотворина, сувенира, старина и домаћих народних производа. У току Видовданског сабора значајна пажња посвећује се аутентичној производњи, која представља   симбол   Бање „Врдник“.

ТакоĂ°е значајно место у програму манифестације посвећено је културно-уметничком стваралаштву Врдничана, који кроз најразличитије форме доприносе богатству саме манифестације. Главни циљ ове манифестације је развој и унапреĂ°ење туризма и стварање услова за развој комерцијалног туризма.